Fatiga visual després de llegir: Com evitar-la?

La lectura és una activitat fonamental a la nostra vida diària. Ja sigui per feina, estudis, o bé per entreteniment, passem moltes hores del dia llegint en pantalles digitals i sobre paper. No obstant això, aquesta activitat pot comportar una sèrie d’efectes secundaris, d’entre els quals en destaca un dels més comuns i molestos: la fatiga visual.

La fatiga visual després de llegir pot manifestar-se com a cansament ocular, sequedat, visió borrosa i fins i tot mals de cap. Afortunadament, hi ha mesures que podem prendre per minimitzar i prevenir aquesta molèstia.

Causes de la fatiga visual després de llegir

 • Il·luminació inadequada: Una il·luminació insuficient o excessiva pot obligar-nos a forçar els ulls mentre llegim.
 • Ús prolongat de pantalles digitals: L’exposició prolongada a dispositius electrònics com ara telèfons intel·ligents, tauletes o ordinadors, pot contribuir significativament a la fatiga visual. Les pantalles emeten la coneguda com a llum blava que pot causar cansament ocular.
 • Distància de lectura incorrecta: Mantenir una distància inadequada entre els ulls i el material de lectura pot augmentar la tensió ocular. Llegir molt a prop o molt lluny de la font pot causar fatiga visual i dificultat per enfocar.
 • Manca de pauses: Llegir durant llargs períodes de temps sense descans pot sobrecarregar els músculs oculars i portar a la fatiga visual. Els ulls necessiten pauses regulars per relaxar-se i recuperar-se.
 • Problemes de visió no corregits: Si tens problemes de visió sense corregir, com ara miopia, hipermetropia o astigmatisme, és probable que experimentis fatiga visual mentre llegeixes. Forçar els ulls per enfocar els pot esgotar ràpidament.

Consells per evitar la fatiga visual

 • Il·luminació adequada: Assegura’t de tenir una il·luminació uniforme i suau mentre llegeixes i evita reflexos a la pantalla o al paper.
 • Aplica la regla del 20-20-20: Cada 20 minuts, aparta la vista del material de lectura i enfoca un objecte situat a unes 20 passes de distància durant almenys 20 segons.
 • Ajustament de pantalla: Si estàs llegint en una pantalla digital, ajusta la brillantor i el contrast perquè siguin còmodes per als teus ulls. Utilitza la funció de llum nocturna o filtre de llum blava per reduir l’exposició a aquesta llum abans de ficar-te al llit.
 • Distància i posició: Mantingues el material de lectura a una distància còmoda dels teus ulls. Assegura’t que estàs assegut en una posició que et permeti mantenir una postura adequada i relaxar els músculs del coll i les espatlles.
 • Descansos regulars: Programa pauses curtes per estirar les cames, parpellejar i relaxar els ulls.
 • Revisions periòdiques: Si fas servir ulleres o lents de contacte, assegura’t que la graduació estigui actualitzada i sigui adequada per a la lectura.

En resum, la fatiga visual després de llegir és un problema comú a la societat actual, però no és inevitable. Seguint aquests consells i adoptant hàbits saludables en llegir, podràs minimitzar la tensió ocular i gaudir d’una experiència de lectura més còmoda i plaent. Recorda que tenir cura dels teus ulls és fonamental per mantenir una bona salut visual a llarg termini!

Altres promocions disponibles

Opiniones de nuestros clientes

4,7 -
(15 opiniones)


Ver más opiniones